Hecker - Réz Ibolya

Új Kezdet Háza

Bemutatom a munkánkat röviden:

 

Az intézmény épületén belül egy olyan komplex szolgáltató centrumot hoztunk létre, amely lehetővé teszi a hajléktalan emberek többlépcsős, szervesen egymáshoz kapcsolódó, az erőforrásokat egyesítő ellátását és segítését. Szolgáltatásunknak öt szintje van:

 

 • Népkonyhai Étkeztetés: 230 adag meleg étel ingyenes kiosztására van lehetőség.
 • Nappali Melegedő: 50 fő 
 • Éjjeli menedékhely: 20 fő nő részére
 • Átmeneti Szállás: 25 fő nő részére, 
 • Rehabilitációs Otthon: 30 fő részére biztosított az elhelyezés

 

Népkonyha:

 

 • Az év minden napján nyitva tart a népkonyhánk és naponta 180 -200 adag meleg ételt oszt ki, a szociálisan rászorulóknak és eltartottjaiknak, akik tartósan vagy átmenetilegnem képesek biztosítani az étkezést. 
 • Az intézmény lehetőséget biztosít mind a helyben: nappali melegedő, éjjeli menedékhely, átmeneti és rehabilitáció szálló lakóinak, valamint elviteles ételfogyasztásra is van lehetőség: a környékbeli szegény, nagycsaládos, idős, elesett, betegségekkel küszködő embertársaink felé.
 • Az Élelmiszerbank jóvoltából naponta tudunk zöldséget, gyümölcsöt és pékárút osztani, valamint időnként tartós élelmiszert, tejterméket, üdítőket, édességeket is tudunk juttatni az arra rászorulóknak.

 

Nappali melegedő:

 

 • A melegedő az év minden napján nyitva tart 8-18 óra között. A szolgáltatást igénybevevőknek lehetőségük van egy tiszta, barátságos környezetben pihenni, mosatni, - amit kettő ipari mosógép és szárítógép biztosít – valamint tisztálkodni. Személyi higiénia megteremtéséhez biztosítunk sampont, törölközőt, borotvát, hajnyíró gépet. A hozzánk betérőknek biztosítunk reggelit és napközben egy tál meleg ételt. 
 • A kollegáink készségesen segítenek minden ügyintézésben.
 • A munkahely kereséshez, rendelkezésre áll két számítógép, internet lehetőséggel és egy telefonkészülék, ami biztosítja a kapcsolat felvétel lehetőségét. 
 • A hirdetőtáblánkra, folyamatosan függesztünk ki friss álláslistát, amelyből mindenki megtalálhatja a számára kedvező munkalehetőségeket. Hetente egyszer ruhaosztást tartunk a délelőtti órákban. 
 • A lehetőségekhez mérten próbáljuk figyelembe venni az időjárási viszonyokat és ahhoz mérten ruházatot biztosítani. 
 • A nappali melegedőben megkülönböztetés nélkül fogadunk minden rászorulót, függetlenül attól, hogy éjszakáikat menedékhelyen vagy esetleg közterületen töltötte. 
 • A COVID járvány kezdete óta nagyobb hangsúlyt kapott az utcán élő emberek segítése, hiszen az egyéb intézményeket is igénybevevők máshol is forrásokhoz juthatnak, míg az utcán élőknek életmentő segítségnek számít.   Intézményünkben lehetőség van szociálisan rászorulók részére, pihenésre, melegedésre, étkezésre, valamint higiénés szolgáltatások igénybevételére. 
 • Kollegáink a hozzánk érkező vendégeink részére segítséget nyújtanak a mindennapos problémáik megoldásában, a hajléktalanságból kivezető célok megfogalmazásában, megvalósításában.
 • Az igénybevevők 57%-a férfi, 43 %- a nő, ebből a 18-35 évesek 20%, 35-50 évesek 33% , míg az 50 év felettiek száma  a legmagasabb 47%-os . A szolgáltatásokat igénybevevők 40 %-nak csupán általános iskolai végzettség, 39 % pedig valamilyen szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik.  Szép számmal, pontosan 21% -uk rendelkezik felsőbb tanulmányokkal, érettségivel, okj-s képzéssel, sőt egyetemi végzettséggel is.

 

Éjjeli menedékhely

 

 • Újra elindítottuk a 20 fő női éjjeli menedékhely szolgáltatást. A hidegidő beálltával szeretnénk minőségi ellátást kínálni az Éjjeli menedékhelyet választó hölgyeknek.

 

 • Készítettünk egy felmérést a hozzánk érkező utcán élő hölgyek körében, akik előzetesen már megismerték az éjjeli menedékhelyünkön a szolgáltatásunkat, valamint áttekintettük a többi szolgáltató által kínált női férőhelyek számát, arra jutottunk, hogy valós szükségletet tudunk betölteni azzal, ha újraindítjuk az éjjeli menedékhely szolgáltatást. 

 

 • Azt tapasztaltuk, hogy a COVID járvány kezdete óta nehezebben tudunk új jelentkezőt felvenni az átmeneti női szállóra vagy a rehabilitációs otthonban, ennek oka, hogy a 2 db negatív COVID teszt eredmény megszerzése eléggé nehézkesen megy a jelentkezőknek, bár az ingyenes szűrés lehetőségét biztosítottuk. Amennyiben elment valaki az első szűrésre és negatív eredményt kapott, mehetett volna a második szűrésre, azonban a másodikra már nagyobb részük nem ment el, így kizárta az ingyenes tesztelésből az adott illető magát. Ezért arra gondoltunk, hogy ha az éjjeli menedékhelyen biztosítunk előzetesen szállást és segítjük a jelentkezőt, akkor nagyobb eséllyel tud magasabb szolgáltatást is igénybe venni. Az utóbbi időben a szabályok ugyan változtak, azonban ezt a lépcsőzetes megoldást, még is jó gyakorlatnak látjuk. Hiszen nehéz a krízis helyzetbe kerülő embernek az utcán eltöltenie akár pár éjszakát is, biztonságosabb egy hölgynek az éjjeli menedékhelyen közvetlen segítséget kapnia. Ezért szeretnénk, ha nem csupán a krízis időszakban, hanem egész évben tudnánk üzemeltetni az éjjeli menedékhelyünket hölgyek számára. 
 • 2015 és 2019 között működött az éjjeli menedékhelyünk hölgyeknek, azt tapasztaltuk, hogy a hozzánk jelentkező hölgyek 35-40 %-át tovább gondoztuk magasabb ellátási szintre, sőt már olyan hölgyekről is tudunk, akiket kigondoztunk ezáltal a hajléktalanságból. 
 • Szociális munka módszereit alkalmazva szeretnénk szakszerűen foglalkozni a hozzánk fordulókkal, ezáltal mielőbb kijuttatni a hajléktalanságból a hozzánk érkezőket. Nagyon sokan érdeklődnek a szolgáltatásunk iránt, naponta kérdezgetik, hogy mikor indítjuk el az éjjeli menedékhely szolgáltatásunkat, hamar be tudnánk tölteni a férőhelyeinket ezáltal csökkentve a többi szolgáltatónál jelentkező zsúfoltságot.

 

Átmeneti Szálló

 

 • Az átmeneti szállónkon 25 férőhely áll rendelkezésre a különböző okokból hajléktalanná vált egyedülálló, nagykorú, magyar, vagy letelepedési engedéllyel rendelkező-, magyar hatóságok által menekültként elismert, önellátásra képes, illetve más lakhatási lehetőséggel nem rendelkező, nők lakhatásának biztosítására. 
 • Az átmeneti ellátás nyújtása során olyan szociális kompetenciát erősítő programot törekszünk megvalósítani, amely biztosítja az egyén személyi autonómiájának megerősítését, csökkenti a másoktól való függőségét, illetve segíti az önálló lakhatásban való élethez.
 • Az átmeneti szállást igénybevevők általában az idősebb korosztályhoz tartoznak, azonban aki még munkaképes, azt abban is segítjük, hogy tudjon dolgozni és megtakarítást gyűjteni, hogy ezzel is bebiztosíthassa a hajléktalanságból való kilépését. COVID járvány kezdete óta, azonban sokkan elveszítették a munkájukat, nagyon nehezen tudnak újabb állást találni koruk miatt. 
 • A szociális és mentálhigiénés szakemberek sokat foglalkoznak a mentális és fizikális egészségük megőrzésével, s mellette segítik a hölgyeket a munkahely keresésben. 
 • A karantén időszakát nagyon nehezen viselték, mert nem mehettek ki csak azok, akik dolgoztak vagy az egyéb betegségek okán orvosi konzultációra szorultak. Ebben az időszakban is igyekeztünk élhetővé tenni a körülményeiket.

 

Rehabilitációs Otthon

 

 • A Rehabilitációs Otthonunkban engedélyezett férőhelyek száma 2020. október óta hivatalosan 30 fő, amely 5 fős bővítést jelent miután az Üdvhadsereg Válaszút Házának megszűnt a rehabilitációs otthon szolgáltatása.  Nagy kihívást jelentett az átköltöző 14 hölgynek és a már régebb óta nálunk élő hölgyeknek is, ez az egyesítés. A szociális szakemberekre is fokozott teher nehezedett, hiszen ugyanaz a Fenntó, de két különböző módszertannal dolgozó intézmény ellátotti körét kellett közös nevezőre hozni. Az előkészített költözést nehezítette a COVID járvány kirobbanása, mert a márciusra tervezett költözködés elhúzódott július elejére. Sokszor szükség volt a súrlódások kezelésére, mára már elmondhatjuk, hogy teljes mértékben egyesült a két intézmény rehabilitációs részlege.
 • A bővítés azzal is járt, hogy el kezdtünk kialakítani újabb rehabilitációs szobákat: 1 db 2 ágyas és 1 db 3 ágyas szobával bővült a rehabilitációs részleg. Továbbra is problémát jelent az új jelentkezők fogadása, mert a COVID teszt elkészíttetése gyakran elriasztja a hölgyeket. Azt tapasztaltuk, hogy a COVID járvány kezdete óta nehezebben tudunk új jelentkezőt felvenni az átmeneti női szállóra vagy a rehabilitációs otthonban, ennek oka, hogy a 2 db negatív COVID teszt eredmény megszerzése eléggé nehézkesen megy a jelentkezőknek, bár az ingyenes szűrés lehetőségét biztosítottuk. Amennyiben elment valaki az első szűrésre és negatív eredményt kapott, a másodikra már nagyobb részük nem ment el, így kizárta az ingyenes tesztelésből az adott illető magát. Ezért arra gondoltunk, hogy ha az éjjeli menedékhelyen biztosítunk előzetesen szállást és segítjük a jelentkezőt, akkor nagyobb eséllyel tud magasabb szolgáltatást is igénybe venni. Most kedvezőbbek a feltételek a COVID gyorsteszttel, azonban így is nehézkes a szállóra a beköltözés.
 • Az aktuális szociális törvény feltételrendszere szerint továbbra is azoknak a hölgyeknek nyújtottunk segítséget ezzel a szakosított ellátási formával, akik aktív korúak és munkaképesek voltak, valamint a felvétel során vállalták a komplex rehabilitációs folyamatban való tevékeny részvételüket. Így a személyre szabott segítségnyújtás keretein belül az önálló életvezetés visszaállítását, a társadalmi és munkaerő piaci reintegrációt, a lakhatás megoldását megcélzó és megvalósításra váró lépéseket. 
 • A rehabilitációs részlegen elősegítjük a hölgyek testi – lelki felépülését, hogy ezután jó eséllyel tudjanak munkát vállalni és megtakarítást gyűjteni. Az önálló lakhatáshoz vezető úton nagyon fontos, hogy megtalálja valaki a számára megfelelő munkát és szívesen, hosszútávon dolgozzon ott. Ez az alapja a rendszeres jövedelemnek, majd a rendszeres és egyre nagyobb összegű megtakarításnak, amellyel megalapozza a társadalomba való integrálódását. 

 

Hálásak vagyunk, mert az elmúlt időszakban nem volt olyan ellátottunk vagy munkatársunk, aki a vírus következtében súlyosabb állapotba került volna, vagy elveszítettük volna.

Támogatás lehetősége:

Üdvhadsereg Új Kezdet Háza,  K&H bank : számlaszám: 10400085-50494954-56521010

 

Hálásan köszönünk minden segítséget, az Isten gazdag áldását kívánom az adakozók életére.

 

Köszönettel, áldott napot kívánok: Ibolya